De vier niveau's waarop een relatie kan bloeien

Valentijnsdag: overal hartjes, rozen en uitnodigingen om je lief te verwennen met bloemen of chocola. Liefde, we vinden het heel belangrijk en doen er van alles voor. Maar doen we ook dat wat werkelijk helpt om de liefde (weer) te laten stromen in de relatie?

Na jarenlang samenzijn verdwijnt de passie in de meeste gevallen uit de relatie en leven we meer naast elkaar of in strijd met elkaar dan samen als een koppel. We houden ons bezig met hoe we het gezin draaiende houden, of de klusjes wel eerlijk verdeeld zijn en hoe er (meer) geld verdiend kan worden. We doen samen dingen om even weg te gaan van de sleur of de verplichtingen, maar niet direct iets wat onze relatie kan verdiepen of wat ons (weer) dichter tot elkaar kan brengen.

In het boek “Onze Liefde” van Ingeborg Bosch staat mooi beschreven op welke dimensies we ons kunnen verbinden in een relatie, en hoe we die verbinding kunnen verstevigen. Allereerst is er het zielsniveau. Wanneer dit niveau sterk ontwikkeld is herken je dat aan dat partners elkaar sterk aanvoelen, nabij elkaar willen zijn, genoeg aan elkaar te hebben en op spiritueel niveau een soort zelfde “levensopdracht” hebben.

Het tweede niveau is dat van de mentaal/emotionele verbinding. Bij een sterke verbinding op dit niveau kunnen partners goed met elkaar praten over elkaars gevoelens en gedachten, geven ruimte om te bespreken wat er geraakt wordt en luisteren dan ook echt naar elkaar. Het gaat er op dit niveau om om de ander te laten merken en voelen dat hij of zij belangrijk voor je is, dat je je interesseert in hem en dat je zijn/haar gevoelens serieus neemt. Empathie, vertrouwen en weten dat er aspecten uit het verleden meespelen in de waarneming van je partner zijn hier onontbeerlijk.

Als derde is er het lichamelijke niveau. In het begin van een relatie zit het meestal wel goed met het lichamelijke contact, maar nadat de eerste verliefdheid over is wordt het snel minder. Wanneer op het voorgaande niveau niet veel contact is zie je bijna altijd dat het op het lichamelijke niveau ook niet loopt. De passie is verdwenen of er is (bijna) helemaal geen fysieke aantrekking en seksueel contact meer. Door weer met elkaar te gaan praten, ruimte te geven aan elkaars gevoelens en hier empathisch op te reageren kan het fysieke contact weer snel hersteld worden zoals het in het begin was.

Het vierde niveau is dat van de levensfilosofie. Als die teveel verschilt zullen partners uit elkaar groeien en moeilijk in contact kunnen blijven met elkaar. Neem de vrouw die vegetariër is en zich interesseert voor persoonlijke ontwikkeling en een compassievolle wereld. Als zij een relatie heeft met een sportfanaat die graag met vrienden barbecuet en verslaafd is aan het spelen van gewelddadige videogames, zullen ze vroeg of laat elkaar kwijtraken. Niet dat het niet kan, maar dan is het wel nodig dat de partners zich in elkaars wereld verdiepen en daarover in contact blijven.

Het beste Valentijnscadeau: verdiep je in elkaar, neem tijd om te praten, ga gevoelens en problemen niet uit de weg en leer te begrijpen waar je verleden meelift in de omgang met je partner. Een relatie heeft voeding nodig, dan kan de liefde (blijven) stromen.